Cuprins
I. Serviciile turistice in economia de piata
1.1 Afacerile – notiuni, caracteristici
1.1.1 Acceptiuni ale notiunii de afacere
1.1.2 Caracteristici ale afacerii si ale lumii afacerilor
1.2 Managementul afacerilor
1.3 Rolul si locul managerului in conducerea activitatilor de turism
II. Piata serviciilor turistice
2.1 Piata turistica – elemente constitutive
2.2 Segmentarea pietei turistice
III. Productia serviciilor turistice
3.1 Conceptul de produs turistic
3.1.1 Particularitatile produsului turistic
3.1.2 Serviciile turistice
3.1.3 Tipologia produselor turistice
3.2 Oferta de produse si servicii turistice – diferentierea si pozitionarea acesteia
3.2.1 Diferentierea ofertei turistice
3.2.2 Pozitionarea ofertei turistice
3.3 Ciclul de viata al produsului turistic
3.3.1 Ciclul de inovare al produsului turistic
3.3.2 Ciclul de viata comerciala al produsului turistic
3.4 Calitatea produselor turistice
3.5 Strategii de produs turistic
IV. Activitati de transport din sfera serviciilor turistice
4.1 Transporturile in cadrul activitatilor turistice
4.1.1 Particularitati ale transporturilor in firmele de turism
4.1.2 Principalele activitati de transport
4.1.2.1 Transporturile tehnologice
4.1.2.1.1 Optimizarea activitatilor de transport tehnologic
4.1.2.1.2 Transportul multimodal de marfuri
4.1.2.2 Transporturile turistice de persoane
4.2 Influente ale mediului extern si posibile viitoare traiecte
4.2.1 Eficienta activitatilor de transport
4.2.2 Globalizarea si integrarea transporturilor
4.3 Elemente componente ale deciziei manageriale in repartizarea volumului de trafic de deplasat
4.3.1 Criterii de distribuire a curentilor pe mijloace de transport
4.3.2 Selectarea mijlocului de transport in functie de criteriile economice
V. Management si marketing hotelier
5.1 Managementul marketingului in domeniul prestatiilor hoteliere
5.2 Necesitatea redefinirii pietelor si a locului unei firme pe piata
5.2.1 Tabloul de analiza a situatiei existente
5.2.2 Studiul concurentei
5.3 Criteriile economice ale unui marketing reusit. Politice de pret in marketingul turistic
5.3.1 Mijloace de determinare a pretului mediu si politicii de pret
5.3.2 Alti factori care determina fixarea preturilor
5.4 Alte componente ale mixului de marketing turistic
5.4.1 Politica de produs
5.4.2 Politica de promovare
5.4.3 Politica de distributie
VI. Alimentatia publica – componenta a pachetului de servicii turistice
6.1 Clarificari conceptuale
6.2 Restauratia – tipologie si clasificari
6.2.1 Restauratia cu caracter social
6.2.2 Restaurantele cu vocatie comerciala
6.3 Aspecte ale activitatii de restauratie si a altor unitati de alimentatie publica din Franta
6.4 Clasificarea restaurantelor si a unitatilor de alimentatie publica in Romania
6.4.1 Alte tipuri de unitati de alimentatie publica. Corespondente intre cele doua tipuri de clasificari
6.4.2 Aprecieri asupra perioadei actuale
6.5 Amenajarea tehnologica a unui restaurant
6.5.1 Constructia si instalatiile
6.5.2 Organizarea interioara a activitatii intr-un restaurant
6.5.3 Dotarea restaurantelor
VII. Rolul resurselor umane in activitatile comerciale din restaurante
7.1 Functiile si meseriile din restaurante
7.2 Politica comerciala a unui restaurant
7.2.1 Politica de promovare in unitatile de alimentatie
7.2.2 Preturile de vanzare si aprovizionarea
7.3 Alcatuirea listelor de preparate si bauturi
7.4 Tehnica alcatuirii meniurilor
VIII. Promovarea in industria turismului
8.1 Promovarea turistica – concept, particularitati si obiective
8.2 Publicitatea turistica
8.3 Relatiile cu publicul
8.4 Promovarea vanzarilor produsului turistic
8.5 Marketingul direct
8.6 Forta de vanzare
IX. Distributia produselor turistice
9.1 Conceptul si rolul distributiei in turism
9.2 Canale de distributie
9.2.1 Canale directe
9.2.2 Canale indirecte
9.3 Strategii de distributie
X. Intermediarii pietei turistice
10.1 Tipuri de intermediari
10.1.1 Tour-operatorii
10.1.2 Agentiile de turism detailiste
10.1.3 Alte categorii de intermediari
10.2 Sisteme de rezervare prin computer si distributie globala
XI. Comercializarea serviciilor turistice
11.1 Principiile fundamentale ale vanzarii
11.2 Vanzarea personala
11.3 Procesul de vanzare
11.3.1 Etapele procesului de vanzare
11.3.2 Conditii de vanzare
11.3.3 Informarea turistului
11.3.4 Asigurarea calitatii serviciilor de catre structurile de primire turistice
11.4 Procesul de cumparare
11.4.1 Etapele procesului de cumparare
11.4.2 Factorii de risc ai cumpararii
XII. Transformarea clientului potential in cumparator
12.1 Factorii psihologici ai comportamentului cumparatorului
12.1.1 Fortele dinamice
12.1.1.1 Personalitatea
12.1.1.2 Motivatia
12.1.2 Fortele de directionare
12.1.2.1 Perceptia
12.1.2.3 Invatarea
12.2 Tipologia cumparatorilor si abordarea lor
12.3 Competenta profesionala a vanzatorului
12.3.1 Cunostinte de cultura generala
12.3.2 Cunostinte de cultura profesionala
12.3.2.1 Cunostinte despre produsul turistic
12.3.2.2 Cunostinte de psihologie
12.3.3 Limbajul vanzatorului
Bibliografie